Piaţa din România, cu precădere în Bucureşti, a luat amploare în ceea ce priveşte operaţiunea de decarbonizare, un procedeu de întreţinere menit să restaureze performanţele şi buna funcţionare a motorului şi mai ales să prevină aparaţia unor eventuale probleme.
Ca în orice domeniu au aparut păreri pro şi contra, acuzaţii de placebo şi înşelătorie, dar mult mai multe păreri ale persoanelor mulţumite cu parametri vizibil îmbunătăţiţi şi performanţe reale. Nu am întâlnit, totuşi, până în momentul de faţă, clienţi care să nu fie mulţumiţi de acest procedeu, deci părerile contra vin doar din partea celor sceptici.
Aşa cum era de aşteptat, a fost adus în discuţie argumentul „suprem”, „de ce nu recomandă service-urile această operaţiune?”, iar în următoarele rânduri încercăm să lămurim acest aspect.
Acest procedeu este unul inovativ, nou, non-invaziv prin care, în minimum de timp, depunerile de carbon sunt îndepărtate. Depunerile de carbon există deoarece nu avem mediul ideal de ardere (sunt mulţi factori care influenţează negativ acest lucru), însă mecanicii iţi vor recomanda pentru înlăturarea acestuia metoda clasica de curăţare (demontat, curăţare mecanică, montat), care e mult mai costisitoare şi presupune mai mult timp. Este adevărat că pentru anumite tipuri de depuneri metoda curăţării manuale poate avea un efect mai bun, însă aici vorbim de cazuri izolate, cazuri în care cel mai probabil există şi ceva probleme serioase la motor.
Cu toţii întârziem când vine vorba de schimburi, fie că e vorba de timp, bani sau doar „las-o, mă, că mai merge”, iar uneori nu suntem cu filtrele şi schimburile la zi. Existând acest trend, mecanicul nu îţi va recomanda un alt procedeu pe care ai putea să îl prioritizezi în detrimentul domeniului lui de activitate. Am întâlnit totuşi destui mecanici informaţi, care stiau faptul că procedura se face deja de caţiva ani în ţările de vest (cea mai răspândită fiind în UK) şi care recunosc beneficiile acestui procedeu asupra motorului.
Întreţinerea maşinii a devenit un subiect secundar pentru industria auto. Într-un mediu în care totul este consumabil şi nimic nu mai este fiabil, mobilizează-te singur să îţi întreţii maşina şi să o faci să te ţină mai mult.